Fonó25 Folkfőváros

A nyári szabadtéri Teraszkoncertek után az idén 25 éves Fonó egy különleges jubileumi válogatással indítja útjára az évadot. A Fonó25 Folkfőváros szeptember 16-19. között egyfajta mixe a zeneház több kedvelt sorozatának. Hagyományosan a Fonó Szerda táncház kezdi a sort, amelyen Szalonna és Bandája muzsikál koncertet és táncházat, lesz Kamaracsütörtök a ZitheRandommal, Szlama Lászlóval, a Dalindával és a Babrával, amelyet a Babra táncháza követ. Pénteken első sorban a duóké lesz a főszerep, többek között, Herczku Ági-Nikola Parov, Borbély Mihály-Dresch Mihály, Porteleki László-Porteleki Áron, Lakatos Róbert-ifj.Csoóri Sándor ‘Sündi’, Szokolay Dongó Balázs-Geröly Tamás, valamint a Branka Trió is színpadra lép, 19-én pedig Balogh Kálmán-Lukács Miklós koncertje és a Karaván Família és barátai várják a közönséget. Minden este táncház követi a koncerteket, pénteken a Szászcsávási zenekar, szombaton pedig a Csángálló muzsikál majd, ameddig bírja a lábunk! Fújjuk el együtt a gyertyát a Fonó tortájáról! 25 év, 4 nap, 13 koncert, 4 táncház, több mint 50 fellépő és a közönség! Pontos program és jegyek: fono.hu

1995 őszén megnyílt egy hely a Sztregova utcában egy gyárnegyed közepén tele szeretettel, elhivatottsággal és persze zenével, ahova negyedszázada mindig jó bejönni. Nemcsak azért, mert jó zenék szólnak, és mert élő zenére lehet táncolni, hanem azért, mert olyan a Fonó, mint a mi falunk: hazajövünk. Hazajönnek ide a határon túli adatközlők éppúgy, mint a városi táncházi közeg, a világzene közönsége, vagy a jazzrajongók és persze a zenészek, táncosok, akiknek köszönhetően ilyen friss és élő a ház. Rendszerint napközben is belebotlasz egy próbába, itt nincs backstage-büfé: este együtt kéred ki a söröd a zenészekkel és a pultos már tudja: „a szokásosat”. Nincs este, hogy ne találkoznál ismerőssel, mert a Fonóban tényleg rájössz, hogy „kicsi a világ” és egy ekkora házban az egész Kárpát-medence elfér! Gyertek velünk a 25. évben is, Folkfőváros a Fonóban!

A Fonó falát a nyáron kiütöttük, így létrejött egy teljesen szabadtéri, illetve egy félig nyitott koncert- és táncházi tér, amit már a nyár folyamán kipróbáltunk és megszerettünk. Ezzel párhuzamosan új gépészeti rendszert szereltünk be, hogy mindig friss levegővel várjunk benneteket kint és bent egyaránt, így a járványügyi előírások betartásával a lehető legbiztonságosabb környezetben tudunk Benneteket fogadni!

Néhány gondolat a 25 éves Fonóról:

„A Fonót a határtalan kulturális koncepciók bölcsőjeként élem meg. A feladatunk keresgélni, a magyar kultúra rétegeiben, támogatni, felfedezni, elengedni az alkotókat és megteremteni

az ehhez szükséges hátteret.” (Horváth László ügyvezető igazgató)

 „A Fonót azért alapítottuk, hogy legyen egy hely, ahol össze lehet jönni. Azt szeretném, ha mindenkinek lenne lehetősége a „kulturális” áradat mellett megismerni és választani azt, amit a sajátjának tekint, ami neki kapaszkodót ad.” (Lukács József Lujó alapító, tulajdonos)

„A Fonó számomra azt testesíti meg, amit magam is vallok: a népzene, a jazz és a kortárs zene egységét.” (Lukács Miklós cimbalomművész)

„Akkora örömöt jelentett a Fonó Budai Zeneház megalakulása még kétszázötven kilométer távolságból is, hogy rögtön muszáj volt jönnünk “ (Bognár Szilvia énekesnő a Mandinernek)

Fonó25 Folkfőváros – program

2020. szeptember 16. szerda

Fonó Szerda Koncert és Táncház

20:00 Szalonna és Bandája

2020. szeptember 17. csütörtök

Kamara Selection

20:00 Bojta Zsuzsanna & ZitheRandom

Szlama László-Bergics András Duó

Dalinda

Babra

22:30 Babra táncház

2020. szeptember 18. péntek

Duó Selection

20:00 Borbély Mihály-Dresch Mihály

Branka Trió

Porteleki László-Porteleki Áron

Herczku Ági-Nikola Parov

Szokolay Dongó Balázs-Geröly Tamás

Lakatos Róbert-ifj.Csoóri Sándor ‘Sündi’

22:30 Szászcsávási Zenekar

2020.szeptember 19. szombat

Fonó Selection

Balogh Kálmán-Lukács Miklós koncert

Karaván Família és barátai koncert

22:30 Csángálló FONÓ